Symbolika v kresbě začarované rodiny u žáků 1. stupně ZŠ - Nota, Josef (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce je zaměřena na jednu z metod psychologické diagnostiky - test kresby začarované rodiny. Teoretická část práce popisuje obecně rodinné prostředí dítěte, vztahy mezi rodinnými příslušníky a charakter neúplné rodiny. Poté je pozornost věnována specifikům dětského výtvarného vývoje a kresebným psychodiagnostickým metodám. Praktická část analyzuje soubor 56 dětských kreseb s cílem postihnout nejčastější tendence při volbách začarování a nastiňuje možnosti projekce charakteristik rodinných členů a rodinných konstelací do kresby začarované rodiny.
The symbols in the "enchanted family" drawing by pupils of the elementary school.
Keywords: rodina; dětský výtvarný vývoj; symbol; začarování; projektivní metoda; kresba začarované rodiny; family; child's creative development; symbol; enchantment; projective method; the test of an enchanted family drawing