Pracovní možnosti v evropských institucích a jazykové znalosti. Případová studie zaměřená na pracovníky regionálních zastoupení ČR v EU - Handlířová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem této práce je potvrdit nebo vyvrátit hypotézu, že všechny úřední jazyky EU nejsou používány v rámci institucí a jejich počet je značně redukován. V této práci pak analyzujeme, jaká jazyková a jiná kritéria jsou kladena na potenciální uchazeče o zaměstnání v institucích EU. Předkládaná práce je rozdělena na dvě části teoretickou a praktickou. V teoretické části autorka popíše institucionální systém EU společně se stálými regionálními zastoupeními ČR při EU, dále pak jazykový systém EU a rozdělení jazyků na úřední, autentické a pracovní, a v poslední kapitole první části se zaměříme na samotný výběr zaměstnanců na pozice v institucích EU a na stálých regionálních zastoupeních. Na teoretickou část pak navážeme částí praktickou, která je založena na dvou typech dotazníků, z nichž je vypracována případová studie, jež se zaměřuje na pracovníky stálých regionálních zastoupení ČR při EU a jejich jazykové a jiné kompetence potřebné k výkonu této práce.
Job opportunities in the EU institutions and language skills. Case study aimed to staff at regional offices of the Czech Republic in the EU
Keywords: Evropská unie; instituce EU; stálá regionální zastoupení při EU; jazykový systém EU; multilingvismus; výběr zaměstnanců; EPSO; European Union; institutions of the EU; Permanent Regional Representations to the EU; linguistic system of the EU; multilinguism; recrutement of staff; EPSO