Marriage and the Female Characters in the selected novels of Daphne du Maurier - Knížová, Alena (Jihočeská univerzita, 2023)
Práce bude zaměřena na analýzu vybraných románů Daphne du Maurier z hlediska tématu manželství a zkušenosti ženských hrdinek. Konkrétně se bude práce zabývat následujícími romány a postavami: Hospoda Jamajka (Mary Yellan a Patience Merlyn), Rebecca /Mrtvá a živá (bezejmenná hrdinka, paní Denverová a Rebecca de Winter), Únik (Dona) a Králův Generál (Honor Harris). Teoretickým východiskem bude posouzení vlivu anglického gotického románu a vztahu žen k mužům v gotických hororových příbězích (Walpole, Radcliffe, Lewis, Maturin), dále i v příbězích viktoriánské literatury, inspirovaných gotickým románem (sestry Brontëovy). V tomto směru bude práce čerpat ze studií J.E. Hogla, D. Puntera, F. Bottinga a M. Aguirra. Praktická analýza bude rozdělena do několika částí podle výše zmíněných románů, jednotlivé podkapitoly pak budou věnovány konkrétním hrdinkám. V rámci charakteristiky bude pozornost věnována těmto tematickým okruhům: první láska, fyzická a duševní přitažlivost, svatba, život v manželství, věrnost a nevěra, konflikty a nedorozumění. V závěrečném shrnutí se práce pokusí ukázat, jak se tradiční gotické stereotypy v díle Daphne du Maurier spojují s hlubším zájmem o psychologické otázky partnerských vztahů.
Marriage and the Female Characters in the selected novels of Daphne du Maurier
Keywords: Gotický román; první láska; fyzická a duševní přitažlivost; svatba a život v manželství; věrnost a nevěra; konflikty a nedorozumění; The Gothic novel; the first love; physical and psychological attraction; marriage and life in marriage; fidelity and infidelity; conflicts and misunderstanding