Možnosti fyzioterapie u dětí s obezitou - Martincová, Petra (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce se zabývá možnostmi fyzioterapie u dětí s obezitou. Práce se dělí na část teoretickou a praktickou. Teoretická část obsahuje informace o obezitě, vlivu na lidské zdraví, její diagnostice i etiopatogenezi, prevenci, léčbě. Pojednává o obezitě v kontextu epidemie 21. století, jak je dnes, vzhledem k prevalenci ve světě, nazývána. Řeší také finanční náklady, které jsou pro léčbu nezbytné, otevírá téma stigmatizace a normalizace obezity nebo řeší spojitost covidu-19 s dětskou obezitou. Seznámíme se v ní s tím, jak lze k dětské obezitě přistupovat ve fyzioterapii. Dozvíme se informace o motivaci dětí, věkových zákonitostech, kinezioterapii obézních dětí i možnostech vhodných pohybových aktivit pro obézní dítě. Praktickou část představuje výzkum, ve kterém jsem pravidelně cvičila se skupinou obézních dětí ve věku 6 - 11 let, ukládala jim také domácí pohybové úkoly, a výsledky pak byly kvalitativně zpracovány na základě kineziologických rozborů a dotazníků vstupních a výstupních. Cílem bylo optimalizovat pohybový aparát dětí, zlepšit vztah dětí k pohybu a obeznámit rodiče i děti o dětské obezitě a jejích dopadech na zdraví v dospělosti. Práce tedy popisuje význam motivace dětí k pohybu, možnosti fyzioterapeutických intervencí a uvádí výčet vhodných pohybových aktivit pro obézního jedince. V rámci edukace je součástí bakalářské práce příručka pro děti a jejich rodiče o dětské obezitě, jejích rizicích a možnostech jejího řešení, včetně cvičební jednotky s popisem jednotlivých cviků. Práce může být přínosná pro kohokoliv, koho tématika dětské obezity zajímá, a dále například pro fyzioterapeuty jako inspirace při práci s obézními dětmi.
Physiotherapy options for children with obesity
Keywords: Obezita; nedostatek pohybu; dětská obezita; fyzioterapie dětí; pohyb pro obézní děti; Obesity; lack of movement; childhood obesity; physiotherapy for children; movement for obese children