Činnost policie jako složky IZS při nálezu munice se zaměřením na letecké pumy v obydlených oblastech - Zikmund, Pavel (Jihočeská univerzita, 2012)
Je to téměř 70 let co skončil nejhorší vojenský konflikt všech dob, při kterém umíraly milióny lidí a to druhá světová válka. Je smutnou skutečností, že v jejím důsledku umírají lidé i dnes. Problém představují tisíce kusů různé munice, které se nacházejí po celé Evropě. Největším problém představují nevybuchlé letecké pumy, které si v posledních letech vybrali svou daň na životech pyrotechniků, ale dalších osob. Problém představují především letecké pumy americké a britské provenience, které jsou opatřeny dlouhodobým mechanicko ? chemickým zapalovačem. Konstrukce těchto zapalovačů neumožňuje jejich jednoduché vyšroubování z těla letecké pumy a i samotná manipulace s pumou může vést k jejímu výbuchu a tím ohrožení všech osob nacházející se v její blízkosti. I na našem území se nacházejí letecké pumy osazené právě tímto typem zapalovače. Tato diplomová práce se zabývá možnostmi likvidace takovéto munice s ohledem na ekonomické a technologické možnosti pyrotechniků Policie České republiky. Proto byl proveden výzkum se zaměřením jakým způsobem letecké pumy nejvhodněji likvidovat. Byli osloveni pyrotechnici, kteří se k danému problému vyjadřovali. Součástí výzkumu bylo i studium zahraniční literatury zabývající se touto problematikou. Smutnou skutečností je, že tento problém není uspokojivě vyřešen nikde v Evropě. V zahraničí byly využívány různé způsoby a metody, které se zdály jako vhodné například použití vysokotlakého vodního řezání či použití speciálních trhacích klíčů. Jak ukazuje nehoda z roku 2010, kdy v německém Göttingenu zemřeli tři pyrotechnici při likvidaci letecké pumy s využitím metody vysokotlakého řezání, jsou podobné metody nevhodné. Příprava těchto speciálních metod trvá nepřiměřeně dlouhou dobu a v mnoha případech je třeba s pumou manipulovat. Pyrotechnici Policie České republiky spolu s dalšími odborníky vyvíjejí a zdokonalují metodu výbušného oddělování za pomoci speciálního náloživa. Jako nejvhodnější se jeví použití táhlých flexibilních náloží RAZOR české firmy EXPLOZIA ? VÚPCH Pardubice ? Semtín. Nálož se přikládá k tělu pumy buď po jejím obvodu, nebo v ose pumy a dochází tak k oddělení části pumy se zapalovačem nebo vytržení zapalovače z těla pumy bez detonace trhavé náplně pumy. Praktické zkušenosti ukazují, že při využití této speciální metody lze omezit čas na přípravu likvidace pumy a manipulace s pumou je minimální nebo žádná. Bohužel vždy existuje riziko, že dojde k nechtěnému výbuchu letecké pumy a proto je třeba dodržovat všechna bezpečnostní opatření v maximální možné míře.
Police activity as an IZS unit in finding ammunition with specialization in aerial bombs in inhabited areas.
Keywords: letecká puma; mechanicko ? chemický dlouhodobý zapalovač; razor; terex; aerial bomb; long-term mechanical - chemical igniter; razor; terex