Otevřené kluby a jejich místo ve školním vzdělávacím programu DDM - Kočovská, Alena (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce se zabývá objasněním pojmu otevřený klub. První část práce popisuje základní pojmy, které jsou charakteristické pro otevřený klub. Jedná se především o spontánní činnosti a nízkoprahovost. Principem nízkoprahovosti se vyznačují i jiná zařízení, která jsou legislativně ukotvena v zákoně. Jedná se o Nízkoprahová zařízení pro děti a mládež. Práce popisuje vznik, vývoj, zaměření a obsah práce této instituce. Práce objasňuje otevřenou práci s mládeží, která je uskutečňována na základě různých volnočasových nabídek. Tyto nabídky zprostředkovávají i otevřené kluby a Salesiánská střediska. Poslední kapitola této části práce poukazuje na základní rozdíly mezi otevřeným klubem a nízkoprahovým zařízením pro děti a mládež, na jejichž základě je zařízení provozováno. Druhá část práce se zabývá podrobnou analýzou Školního vzdělávacího programu vybraného zařízení, který provozuje otevřený klub. Cílem výzkumné části práce je v daném dokumentu najít informace o otevřeném klubu a posoudit míru a kvalitu zjištěných údajů.
Open clubs and their position in the School Education Programme of Children and Youth Centres
Keywords: volný čas; otevřené kluby; otevřená práce s dětmi a mládeží; nízkoprahová zařízení pro děti a mládež; Školní vzdělávací program; zájmové vzdělávání; salesiánská pedagogika; streetwork; informální výchova; animace; neorganizovaná mládež; free time; open clubs; open activities for children and youth; low-threshold centres for children and youth; School Education Programme; leisure education; Salesian pedagogy; streetwork; informal education; animation; unorganized youth