Výhody a nevýhody terapie protony a karbonovými ionty - Ježek, Jan (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato bakalářská práce se zabývá moderní radioterapeutickou metodou, tzv. hadronovou terapií, popisuje její základní charakteristiky, hodnotí její výhody a nevýhody a uvádí důvody jejího využití pro léčbu onkologických onemocnění. Zároveň tuto metodu komparuje s nejčastěji využívanými současnými léčebnými postupy (megavoltážní radioterapie). Práce uvádí přehled nejvýznamnějších hadronových center z celého světa, poskytuje informaci o jejich činnosti a zamýšlí se nad možnostmi potenciálního vybudování obdobného centra v České republice. Literární rešerše je doplněna o dotazníkové šetření, které zjišťuje úroveň informovanosti odborné veřejnosti o řešené problematice.
Advantages and disadvantages of therapy means by protons and carbon ions
Keywords: Radioterapie; hadronová terapie; hadronové centrum; Braggův pík; lineární energetický přenos (LET).; Radiotherapy; hadron therapy; hadron centre; Bragg´s peak; linear energy transfer (LET).