Sociální rehabilitace dlouhodobě nezaměstnaných osob - Brandová, Petra (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem této práce je výzkum v Koníčku, o.p.s. v Českých Budějovicích, který poskytuje mnoho sociálních služeb. Zkoumá se zde konkrétní jimi poskytovaná služba sociální rehabilitace se zaměřením na pracovní rehabilitaci. Několik měsíců je autorka v kontaktu se šesti klienty tohoto občanského sdružení a se sociální pracovnicí, která jim byla na začátku spolupráce přidělena. Sleduje jejich společné kroky a samotné vedení sociální pracovnice a její poznámky. Začátek, průběh i výsledky u každého klienta jsou podrobně zaznamenávány. Byly stanoveny taktéž vstupní hypotézy, které po analýze sesbíraných dat budou buď vyvráceny, nebo potvrzeny. Posledním krokem bylo stanovení vhodných praktických doporučení, která vznikly díky analýze sesbíraných dat.
Social rehabilitation of long-term unemployed
Keywords: dlouhodobě nezaměstnaní; trh práce; demotivace pracovat; long-term unemployed; labor market; demotivation to work; outreach and outpatient services