Katechetická činnost během liturgického roku s dětmi mladšího školního věku v Českobudějovické diecézi - Švecová, Olga (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se zabývá problematikou katechetické činnosti během liturgického roku s dětmi mladšího školního věku s aplikací na činnost ve vikariátech Českobudějovické diecéze. Teoretická část vymezuje liturgický rok a charakterizuje jeho jednotlivé části, cyklický a lineární časový systém. Ve druhé části se zabývá smyslovými, pohybovými, rozumovými vlastnostmi dětí mladšího školního věku z pohledu vývojové psychologie a z pohledu náboženské výchovy. Ve třetí části popisuje katechetiku, katechetickou činnost, katechezi její cíle, vymezení a obsah. Praktická část obsahuje dotazník realizovaný v rámci jedenácti vikariátů Českobudějovické diecéze pomocí vikariátních katechetických zástupců zjišťující konkrétní katechetickou činnost v jejich vikariátu. Vyhodnocení a výsledné zhodnocení s ukázkou dokumentací akcí během liturgického roku na příkladu vikariátu České Budějovice - město tvoří závěr práce.
Catechetic Activities during the Liturgical Year with Younger School Children in the České Budějovice Diocese
Keywords: liturgický rok; děti mladšího školního věku; vývojová psychologie; náboženská výchova; katechetická činnost; vikariát; vikariátní katechetický zástupce; liturgical year; younger school children; evolutional psychology; religious education; catechetic activities; vicarage; vicarage catechetic representatives