Experimentální studium ekologie kriticky ohroženého druhu rozchodníku huňatého - Dillingerová, Hana (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem této diplomové práce bylo zpracování literární rešerše a především experimentální studium ekologických nároků kriticky ohroženého druhu rozchodníku huňatého (Sedum villosum). Lokality, na kterých se S. villosum původně vyskytovalo, zanikaly převážně kvůli destrukci jeho stanovišť při odvodňování a rozorávání rašelinných luk nebo ústupem od tradičního managementu s následným zapojením vegetace a hromaděním biomasy. Tato práce měla přispět k doplnění znalostí o vlivu zástinu a konkurence okolní vegetace na klíčení semen a kvetení tohoto druhu, které mohou být dále využity při realizaci záchranného programu (možnosti repatriace, posilování populací, stanovištní nároky). V práci byl zjištěn významný negativní vliv vysokého zástinu a přítomnosti okolní vegetace (ostřice, hnědé mechy a rašeliníky) na klíčení a kvetení Sedum villosum. Dále bylo zjištěno, že S. villosum je schopno klíčit i přímo na vodě, klíčivost semen byla dokonce vyšší než na vlhké zemině. Pokusné výsevy, výsadba a následný monitoring klíčení, růstu a přežívání S. villosum na asanované lokalitě Knížecí Pláně (NP Šumava) ukázaly, že je možné posílit populaci S. villosum výsevem i výsadbou autochtonního materiálu na připravené plochy se strženým drnem. Vhodným nástrojem se také jeví použití mulče z pokoseného porostu v místě výskytu původní populace. Obdobný postup lze využít v budoucnu pro obnovu historických lokalit druhu.
Ecology of critically endangered Sedum villosum-experimental study
Keywords: Sedum villosum; hnědé mechy; rašeliník; ostřice; stínění; ekologické nároky; klíčení; klimabox; Sedum villosum; brown mosses; peat mosses; sedges; shading; ecological demands; germination; climatic chamber