Rizika rozpadu a regenerační potenciál smrkových porostů pod vlivem abiotických a biotických stresorů v revíru Štěkeň - Strnadová, Marta (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce navazuje na bakalářskou práci, v které bylo cílem zhodnocení současného zdravotního stavu a odhadnutí environmentálních rizik destabilizace smrkových porostů v lesním komplexu Brdo. Cílem diplomové práce bylo posouzení regeneračního potenciálu smrkových porostů v téže lokalitě na základě analýzy stavu korun dospělých smrkových porostů a studia schopnosti přirozeného zmlazení a závislosti vzcházení a následného přežívání semenáčků na jednotlivých kategoriích půdního pokryvu. Statistické zpracování bylo provedeno pomocí analýzy variance s hierarchickým uspořádáním.
Decay risks and regeneration potential of spruce stands under the influence of abiotic and biotic stressors in the district Štěkeň.
Keywords: defoliace; smrk ztepilý; přirozená obnova; revír Štěkeň; environmentální rizika; bylinné patro; defoliation; spruce; natural regeneration; ground Štěkeň; environmental risks; herb layer