Prostituce z pohledu poptávky (analýza webových stránek klientů prostitutek) - Čechová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato předkládaná diplomová práce nesoucí název Prostituce z pohledu poptávky (analýza webových stránek klientů prostitutek) je zaměřena na reflexi žen pracujících v sexuálním byznysu jejich klienty norníky, muži využívajícími komerční sexuální služby, a zároveň participujícími na diskusním webu www.nornik.net. Diplomová práce je rozdělena na dvě části: teoretickou a empirickou. V teoretické části vymezuji pojem prostituce, a dále se věnuji výhradně formám ženské prostituce. Krátce se zabývám historií prostituce, popisuji prostituci na území Čech a reflektuji proměnu české sexuální scény. V dalších kapitolách teoretické části charakterizuji typologii prostitutek, typologii prostituce a blíže specifikuji typologii ženské prostituce. Zabývám se také muži jako aktéry v sexuálním byznysu, vystihuji muže jako klienty a zákazníky prostitutek. V poslední kapitole teoretické části této diplomové práce popisuji webové stránky diskusního fóra www.nornik.net. Ve výzkumné části se zabývám popisem metodiky samotného výzkumu, interpretací a prezentací výsledků výzkumného šetření. S ohledem na cíl této diplomové práce a specifičnost výzkumného souboru byla zvolena strategie kvalitativního výzkumu. Jako výzkumnou metodu jsem využila kvalitativně-interpretativní sekundární analýzu dokumentů. Při zkoumání reflexe žen jazykovými prostředky muži norníky byly použity prvky diskursivní analýzy. Cílem této diplomové práce je analyzovat reflexi žen pracujících v sexuálním byznysu jejich klienty, kteří současně o svých zkušenostech a zážitcích diskutují na webových stránkách www.nornik.net. Z výše uvedeného cíle jsem stanovila tuto výzkumnou otázku: Jak jsou ženy pracující v sexbyznysu reflektovány klienty? Základní cílový soubor je tvořen příspěvky uživatelů na webových stránkách www.nornik.net. Tato skupina je vysoce specifická, zejména kvůli tomu, že je uzavřena vůči většinové společnosti a klade vysoký důraz na anonymitu. Výzkum pro potřeby této diplomové práce probíhal od ledna do dubna 2013. Data získaná analýzou jednotlivých diskusí byla zpracována pomocí metody utváření trsů. Při výzkumném šetření z analýzy webových stránek vyplynulo, že muži norníci považují sex za zboží a komodifikují ženské tělo, což je patrno z hodnocení a označování žen pracujících v sexuálním byznysu. Jako vybírání toho nejlepšího zboží je praktikován i výběr žen pracujících v sexbyznysu na ulici. Zkušení norníci na ženách živicích se komerčním sexem oceňují především šikovnost, příjemnost a dobré vystupování. Tyto kvality při opakovaných setkáváních vítězí nad fyzickou atraktivností, která je samozřejmě důležitá a také určující při prvokontaktu. Hodnocení a pojmenovávání žen pracujících v sexuálním byznysu se liší podle toho, kde ženy pracují. Zajímavým zjištěním bylo, že někteří norníci považují komerční sexuální služby za nejsnazší a nejlevnější uspokojení svých sexuálních potřeb. S tímto zjištěním souvisí i popis motivace k noření. Pro norníky se stává komerční sex určitou formou návykového chování, mají zvýšený sexuální apetit nebo hledají něco nového a neobvyklého či chtějí realizovat své sexuální fantazie. V rámci této diplomové práce by mělo dojít k reflexi žen pracujících v sexuálním byznysu prostřednictvím jejich klientů. Zároveň by mělo dojít k pochopení, že i muži jako zákazníci jsou aktéry sexuálního byznysu. S ohledem na to, že daná problematika nebyla dosud u cílového souboru hlouběji zkoumána, může být zdrojem informací pro odbornou veřejnost. Tato diplomová práce může být i zajímavým zdrojem informací pro laickou veřejnost a v neposlední řadě se může stát podkladem k dalšímu výzkumu.
Prostitution from the viewpoint of demand (analysis of web pages of prostitutes' clients)
Keywords: prostituce; ženy pracující v sexbyznyse; muži norníci; www.nornik.net.; prostitution; women working in the sexual business; men-norniks; www.nornik.net