Názory české populace na imigraci cizinců do České republiky. - Pachlová, Radka (Jihočeská univerzita, 2009)
Bakalářská práce se zabývá názory české populace na imigraci cizinců do České republiky. Toto téma mě zaujalo především proto, že migrace byla a neustále je tématem aktuálním. Je to fenomén, který doléhá téměř na každého z nás, ať už se jedná o stěhování obyvatelstva v prostoru vymezeném hranicemi státu nebo mezi státy jinými. I když je migrace stará jako historie lidstva pamatuje, Česká republika se s touto problematikou ve velkém potýká až od roku 1989, kdy byly otevřeny hranice státu. Během posledních deseti let se počet cizinců přicházejících do naší země téměř zdvojnásobil. Lidé odcházejí ze své země z různých příčin. Někdo proto, aby unikl před válkou, jiný z environmentálních příčin nebo z ekonomických či pracovních důvodů. Příchod imigrantů do přistěhovalecké země přináší také kladné stránky. Dochází k oboustrannému obohacování kultur, ale také k naplňování pracovních míst, které nejsou místním obyvatelstvem využité. U imigrantů, kteří přijdou do cílové země, je důležitá integrace. Dochází k postupnému začleňování těchto lidí do společnosti, což s sebou přináší i potíže. Nejčastější potíže, se kterými se imigrant při své integraci do společnosti může setkat, jsou takové, kdy cizinec neovládá jazyk dané země, nemůže nalézt pracovní místo, nemá kde bydlet, ale také jsou zde předsudky majoritní společnosti, které brání dobrým vztahům minorit s většinovou společností. Cílem této práce bylo zjistit, jaké názory zaujímá česká společnost k imigraci cizinců do České republiky a také, jaká stanoviska zaujímají k otázkám integrace cizinců. V souvislosti s těmito cíly byly stanoveny hypotézy, které byly ověřovány prostřednictvím kvantitativního výzkumu pomocí metody dotazování a technikou dotazníků. Z praktické části této práce vyplývá, že cizinci přicházející do České republiky jsou vnímáni spíše negativně. Nicméně někteří lidé se domnívají, že migrace je i přínosem. Většina dotazovaných zná osobně nějakého cizince a jejich vztahy jsou převážně dobré. Také docházím v této práci k závěru, že čeští občané preferují především kulturní diverzitu. Na základě získaných dat z výzkumné části této práce se domnívám, že by mělo docházet k organizování různých workshopů, besed či přednášek, aby se zvýšila informovanost společnosti o životě a zvycích různých kultur.
Czech Population´s Opinion of Foreigners´ Immigration to the Czech Republic.
Keywords: cizinci; migrace; integrace; Česká republika; dotazníkové šetření; foreigners; migration; integration; Czech republic; survey