Sociální zabezpečení v daňových systémech členských států Evropské unie - Páníková, Marie (Jihočeská univerzita, 2019)
Diplomová práce se zabývá postavením sociálního zabezpečení v daňových systémech členských států Evropské unie. Cílem práce je porovnat zastoupení sociálního zabezpečení v daňových systémech členských států Evropské unie pomocí vybraných ukazatelů a nalézt skupiny států s podobnými znaky a s podobným zastoupením sociálního zabezpečení v daňových systémech. Pro naplnění cíle práce je použita shluková analýza dat v letech 2007 a 2016. Analýza je provedena na datech získaných z databáze Eurostat. Pomocí shlukové analýzy jsou nalezeny skupiny států, které se nejvíce podobají postavením sociálního zabezpečení v daňovém systému. Z celé práce vyplývá, že se postavení sociálního zabezpečení v daňových systémech členských států Evropské unie v průběhu sledovaného období příliš neměnilo. V souvislosti se stárnutím populace je možné očekávat větší změny ve vývoji systémů sociálního zabezpečení. Vzhledem k očekávanému tlaku na systémy sociálního zabezpečení v budoucnosti a následnými nepříznivými dopady na veřejné výdaje, jsou v práci navržena možná řešení, jak zabezpečit dosahování veřejných financí na udržitelné úrovni.
Social security in the tax systems of the Member States of the European Union
Keywords: sociální zabezpečení; daňový systém; Evropská unie; shluková analýza; social contributions; tax system; European Union; cluster analysis