Rizika epidemií z pohledu krizového managementu - Dvořáková, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2008)
Jednotlivé plány (Havarijní plán - Plán hygienických a protiepidemických opatření, Typový plán - epidemie, Krizový plán - Operační plán - hromadné nákazy osob a Krajský pandemický plán) jsou neodmyslitelnou součástí při řešení problematiky typu epidemie - hromadné nákazy osob. Tyto dokumenty zajišťují připravenost na epidemii či pandemii chřipky vyvolané novou variantou chřipkového viru a vyznačují metody, jak lze tuto problematiku co nejrychleji a nejefektivněji vyřešit silami a prostředky obsaženými rovněž v těchto plánech. Jedná se o velice důležité dokumenty, které se snaží o zajištění ochrany a záchrany lidského života a zdraví. Dále jsou zde výsledky z dotazníku, jež se týkají informovanosti obyvatelstva Jihočeského kraje o epidemiích, pandemiích a plánech řešících tuto problematiku.
Risks of epidemic out of sight management of crisis
Keywords: Epidemie; Pandemie; H5N1; Krizový management; Krizový zákon; Pandemický plán; Epidemic; Pandemic; H5N1; Crisis management; Crisis law; Pandemic plan