Podíl sestry v managementu léčby bolesti u pacientů s maligním onemocněním - Kučerová, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2012)
Téma diplomové práce zní ?Podíl sestry v managementu léčby bolesti u pacientů s maligním onemocněním?. Prvním cílem je zjistit, zda sestry znají specifika péče o pacienty s nádorovým typem bolesti. Druhý cíl je zaměřen na zjištění, zda sestry používají k hodnocení nádorové bolesti analogové škály. Třetím cílem je zjistit, zda sestry zaznamenávají intenzitu bolesti do dokumentace. Čtvrtým cílem je zjištění, jestli sestry využívají nefarmakologické techniky k tišení nádorové bolesti. A pátým cílem je zjistit, zda sestry znají strategii analgetického žebříčku dle WHO. Výzkum byl realizován formou dotazování, technikou anonymních strukturovaných dotazníků, přičemž výběrový soubor tvořily zdravotní sestry z vybraných klinických oddělení. Vybrána byla ta pracoviště, kde je vysoká pravděpodobnost výskytu pacientů s onkologickou diagnózou. Rozdáno bylo 360 dotazníků, z čehož se navrátilo 198 vyplněných. 105 (53%) pocházelo z krajské nemocnice v Českých Budějovicích, dále 51 (26%) z fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně a 42 (21%) respondentů z okresní nemocnice Tábor. Výzkumné šetření proběhlo v březnu 2012. Výsledky byly vyhodnoceny dle kritérií předem stanovených autorem práce. Hypotéza 1: Sestry umějí poskytovat specifickou ošetřovatelskou péči pacientům s nádorovou bolestí, byla potvrzena. Hypotéza 2: Sestry vyhodnocují bolest dle dostupných analogových škál, byla potvrzena. Hypotéza 3: Sestry zaznamenávají intenzitu bolesti, byla vyvrácena. Hypotéza 4: Sestry z nefarmakologických technik využívají nejčastěji metody fyzikální, byla potvrzena. Hypotéza 5: Sestry znají strategii analgetického žebříčku dle WHO, byla potvrzena. V návaznosti na řešenou problematiku byl vytvořen edukační leták na téma ?monitoring bolesti? určený pro nelékařské zdravotnické profese. Tento materiál popisuje nejpoužívanější metody hodnotící bolest a bude sloužit jako přehled jednotlivých postupů včetně jejich specifik a možností využití. Diplomová práce jako celek může sloužit k rozšíření znalostí sester v oblasti managementu léčby bolesti.
The participation of the nurse in the management of pain therapy by patients with malignant disease
Keywords: sestra; management léčby bolesti; pacient; bolest; maligní onemocnění; nurse; the management of pain treatment; patient; pain; malignant disease