Specifické stravovací návyky u klientů se stomií - Osadčí, Jana (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato práce se orientuje na stravovací návyky stomiků a jejich osobní zkušenost s dodržováním daných pravidel stravování. V současné době klientů se stomií v České republice přibývá. Vytvoření stomie je pro klienta náročnou situací. Při adaptaci na novou situaci potřebuje veškerou odbornou péči. V životě klienta dochází k řadě změnám a jedna z nich je změna stravovacích návyků. V současné době neexistuje žádná univerzální dieta, která by byla platná pro všechny stomiky. Přesto, že správné stravování a pitný režim je nedílnou součástí péče o stomiky. Proto nás zajímaly zkušenosti stomiků v oblasti výživy. V této práci byly stanoveny dva cíle. První cíl byl zaměřen na specifické stravovací návyky kolostomiků a druhý cíl na specifické stravovací návyky ileostomiků. K cílům se vztahovaly dvě hypotézy. První hypotéza se zajímala o to, zda klienti s kolostomií mají své specifické stravovací návyky. Druhá hypotéza zjišťovala, zda klienti s ileostomií mají své specifické stravovací návyky. K naplnění cílů byl použit kvantitativní výzkum, realizovaný pomocí anonymního dotazníku. Dotazník obsahoval 27 otázek. Sběr dat probíhal v měsíci březnu 2009. Rozdáno bylo 100 dotazníků, návratnost byla 80 %. Tato práce potvrdila fakt, že neexistuje žádná univerzální dieta, která by byla platná pro všechny stomiky. Je třeba přizpůsobit stravu individuálním požadavkům jedince, neboť ne každý reaguje na skladbu jídelníčku stejně, a proto je důležité jednotlivé potraviny a jejich působení vyzkoušet. Tím se postupem času upraví způsob výživy tak, že stravování nebude klienta omezovat a vymizí strach z nežádoucích účinků potravy.
Specific eating habits of a stoma clients
Keywords: Klient se stomií; stomická sestra; ileostomie; kolostomie; strava; Stoma client; stoma sister; ileostomy; colostomy; food