Řízení krokového motoru v částečně uzavřené smyčce - Veber, Jan (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem této práce je přiblížit studentům se zájmem o pohony metody jak základního, tak pokročilého řízení krokových motorů pomocí mikrokontroléru. Práce by měla vysvětlit principy samotných krokových motorů, druhy pohybových profilů a jejich vlastnosti, výhody, nevýhody a také metody jejich výpočtů. Dále chce tato práce vysvětlit komunikační protokol MODBUS a jeho implementaci do mikrokontroléru PIC32. Součástí této práce je také demonstrační sestava určená pro výuku, která umožní studentům vidět a lépe pochopit chování různých druhů řízení krokového motoru a také jeho integraci do nadřazeného řídicího systému přes MODBUS. Přínosem práce by mělo být vysvětlení současných způsobů řízení krokových motorů v průmyslu a implementace jejich řídicích systémů pomocí datových sběrnic/sítí. K tomu má dopomoci demonstrační sestava, která díky své předpokládané robustnosti umožní podstoupit různé testy. Byla navržena tak, aby byla bezpečná a odolná proti zničení, což je zvlášť významné při obsluze neznalými osobami, tedy studenty. Díky modulárnosti sestavy bude možno ovládat motor také zařízením třetí strany. Bude tedy možné na sestavě otestovat například program v PC pro komunikaci na datové sběrnici MODBUS.
Control of stepper motor in partly closed loop
Keywords: Krokový motor; S-křivka; uzavřená smyčka; MODBUS; mikrokontrolér; dynamika pohybu; Stepper motor; S-curve; closed loop; MODBUS; microcontroller; dynamics of motion