Josef Průdek - profil osobnosti - Benedová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2011)
Josef Průdek (narozený 18. října 1944 v Praze) je nesmírně zajímavou a významnou osobností v hudební sféře nejen v oblasti Českých Budějovic, ale s přesahem nad rámec jihočeského regionu. Jako mnohostranně talentovaný umělec se z toho důvodu stal hlavním tématem této práce. Záměrem je vytvořit profil zmíněné osobnosti a postihnout všechny její sloţky. Na následujících řádcích je chronologicky pojednáváno o jednotlivých etapách Průdkova ţivota od studijních let na praţské konzervatoři a později na Akademii múzických umění v Praze přes vývoj celé jeho dosavadní kariéry aţ k dnešním dnům stálé tvůrčí a intelektuální práce. Josef Průdek zahájil svou kariéru jako pěvec (obor baryton) v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích, nastudoval většinu rolí, které jeho obor nabízí a hostoval na rozličných scénách v České republice i mimo ni. Stal se také operním reţisérem v Jihočeském divadle, později i v Národním divadle v Praze a reţii se věnuje dodnes. Mezi lety 1990 aţ 1995 byl uměleckým šéfem opery Jihočeského divadla, následně v letech 1996 aţ 2002 zastával tentýţ post v Národním divadle v Praze. Od roku 2002 do dnešních dnů je kromě toho činným pěveckým pedagogem na Konzervatoři v Českých Budějovicích a organizátorem hudebního ţivota v Jiţních Čechách i jinde.
Josef Průdek - character profile
Keywords: Josef Průdek; životopis; opera; operní režie; baryton; Josef Průdek; biography; opera; opera direction; baritone