John Steinbeck and His Attachment to the Landscape of California - Kašťák, Nicholas (Jihočeská univerzita, 2018)
Práce se bude v perspektivě ekokritického čtení zabývat drobnějšími literárními útvary amerického prozaika Johna Steinbecka (Tortilla Flat, Cannery Row, The Wayward Bus) a pokusí se o definici prostředí Steinbeckovy prózy, jeho vnímání prostředí a popisu krajiny včetně charakteristiky postav, které přírodním podmínkám čelí a krajinu Steinbeckovy literární Kalifornie obývají. V úvodní části se práce teoreticky zaměří na problematiku ekokritiky jako současného literárního přístupu k prostředí a krajině románů. Jádrem práce bude aplikace ekokritických teoretických východisek na tvorbu Johna Steinbecka, především na jeho vnímání prostoru, přírody a krajiny. Součástí práce bude kapitola zpracovávající Steinbeckovu biografii a jeho spjatost a přírodou a krajinou západního pobřeží USA.
John Steinbeck and His Attachment to the Landscape of California
Keywords: Steinbeck; Wayward; Tortilla; Cannery; Kalifornie; příroda; ekokritika; teorie; prostředí; biografie; Steinbeck; Wayward; Tortilla; Cannery; California; nature; ecocriticism; theory; landscape; biography; literature