Vztah Policie České republiky k vybraným nekonformním subkulturám - Šupler, Josef (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem mé bakalářské práce bylo zmapovat postoj příslušníků Policie České republiky k vybraným subkulturám v současné české společnosti a identifikovat možné antipatie k určitým subkulturám. V teoretické části jsem se zabýval vymezením základních pojmů, jako postoje, předsudky, stereotyp a subkultura. Nejobsáhlejší část literární rešerše je ovšem věnována jednotlivým subkulturám, jako jsou tvůrci graffiti, účastníci nelegálních freetekno party, hooligans, skin heads, anarchisté, satanisté, EMO styl a gayové a lesbičky. U každé z těchto subkultur jsem uvedl charakteristiku a krátkou historii. Před vlastním šetřením jsem stanovil dvě hypotézy. Hypotéza č. 1: Respondenti ve věkové skupině 26 -35 let mají k subkulturám pozitivnější postoj, než respondenti ve věkové skupině nad 55 let, se nepotvrdila. Názory respondentů se nijak výrazně nelišily. Hypotéza č. 2: Subkultury, s nimiž přicházejí respondenti při výkonu služby do kontaktu vnímají významně negativněji, než subkultury, s nimiž do kontaktu nepřicházejí, se potvrdila. Výzkum jsem provedl pomocí techniky kvantitativně-kvalitativního výzkumu, vlastního dotazníku, který byl doplněn o hloubkový rozhovor s několika vybranými respondenty. Anonymní dotazník vyplnilo 106 respondentů ? policistů České republiky, z toho 78 mužů a 28 žen. Dotazníkové šetření obsahovalo jak otázky týkající se základních údajů o dotazovaných respondentů, tak otázky které se týkaly jednotlivých nekonformních subkultur. Hloubkový rozhovor jsem provedl s 6 respondenty pro hlubší zmapování postojů.
The relationship with the Police ČR and choosen nonconforming subcultures
Keywords: postoje; předsudky; Policie České republiky; subkultury; attitude; prejudice; of the Police of the Czech Republic; subcultures