Diverzita kryptosporidií vybraných druhů letounů (Chiroptera) - Hořická, Anna (Jihočeská univerzita, 2015)
Vzorky pro parazitologické vyšetření byly odebrány na 27 lokalitách po celé České republice. Byl sledován výskyt a prevalence kryptosporidií infikujících letouny. Celkem bylo odebráno a pomocí molekulárních metod vyšetřeno 262 vzorků. Byl vyhodnocen zoonotický potenciál nalezených druhů a genotypů. Molekulární metody prokázaly přítomnost specifické DNA kryptosporidií u třech netopýrů hvízdavých (Pipistrellus pipistrellus). V jednom případě bylo detekováno C. parvum, ve dvou případech pak nový genotyp nazvaný Cryptosporidium bat genotype III.
Cryptosporidium Diversity of Selected Bat Species (Chiroptera)
Keywords: Cryptosporidium; Rhinolophidae; Vespertilionidae; PCR; SSU; aktin; Cryptosporidium; Rhinolophidae; Vespertilionidae; PCR; SSU; actin