Český ateismus - Švábenský, Oldřich (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce se zabývá otázkou ateismu v České Republice. Nabízí základní orientaci v problému, vymezuje klíčové pojmy a představuje různé podoby a souvislosti ateismu, stejně jako současný stav v České Republice, tak aby se každý mohl svobodně rozhodnout, zda v jeho životě bude mít víra své místo či nikoliv. Zaměří se zejména na odborné texty předních českých autorů pojednávajících o ateismu a porovná body, ve kterých se autoři shodují, a ve kterých se naopak názorově rozcházejí. Zdůrazní aspekty, které podle vybraných autorů český ateismus nejvíce poznamenaly ? ať už se jedná o události historické, společenské nebo politické. Východiskem budou zejména existující sociologické výzkumy doplněné o některé teoretické koncepce.
Czech atheism
Keywords: ateismus; víra; nevěřící; Bůh; Boží existence; náboženství; církev; atheism; faith; atheist; God; existence of God; religion; church