Možnosti fyzioterapie u M.Osgood-Schlatter mladých fotbalistů - Denemarková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato bakalářská práce je zaměřena na možnosti fyzioterapie u M.Osgood-Schlatter mladých fotbalistů. Onemocnění se nejčastěji vyskytuje u aktivně sportujících dětí a projevuje se bolestí, otokem a začervenáním v oblasti tuberositas tibie. V teoretické části jsou zpracovány anatomické, etiologická a epidemiologické souvislosti s problematikou ze zahraniční i české odborné literatury. V praktické části jsou zpracovány tři kazuistiky, na základě kterých byl ověřen význam fyzioterapie v této problematice. Ke zjištění informovanosti o nemoci byl vytvořen krátký dotazník, který byl rozdán mezi trenéry, rodiče a hráče. Bakalářská práce obsahuje informační letáček, jehož součástí jsou rady k prevenci a ke kompenzaci stran dalšího období.
Option of physiotherapy at M.Osgood-Schlatter young soccer players
Keywords: Fyzioterapie; M.Osgood-Schlatter; fotbalisté; klidový režim; informační letáček.; Physiotherapy; M.Osgood-Schlatter; soccer players; rest mode; information sheet.