Možnosti fyzioterapie lumbalgií vznikajících v důsledku asymetrické délky dolních končetin po operacích totální endoprotézy kyčelního kloubu - Prášková, Romana (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce pojednává o možnostech fyzioterapie lumbalgií, které vznikají v důsledku asymetrické délky dolních končetin po jednostranné operaci totální endoprotézy kyčelního kloubu. V první části jsem shrnula základní teoretické poznatky související se vznikem problému. Zabývala jsem se zejména anatomickými, kineziologickými a funkčními podklady a jejich souvislostmi. Cílem práce bylo zmapovat možnosti fyzioterapie a kinezioterapie, které lze využít a vytvořit soubor cviků pro konkrétní pacienty. Vybírala jsem z metodik, se kterými jsem se mohla při své školní praxi setkat, z nichž jsem dále selektovala ty, které jsou využitelné nejlépe. Jejich konkrétní prvky jsem poté aplikovala při sestavování souboru cviků v praktické části. V praktické části práce byla použita forma kvalitativního výzkumu. Výzkum obsahuje objektivní měření na lékařském posturografické přístroji VSR Sport firmy Neurocom, vstupní a výstupní kineziologický rozbor, rozhovor a pozorování. Na podkladě zpracování těchto dat a teoretických poznatků byl vytvořen rehabilitační plán. Plán byl sestaven právě z konkrétních možností metodik fyzioterapie a kinezioterapie, jimiž jsem se zabývala v části teoretické a poté přizpůsoben, popřípadě pozměněn k individualitě pacienta (v podobě cvičební jednotky). Výzkumnou jednotkou tvoří tři pacienti dvě ženy a jeden muž. Každý z nich absolvoval 8 terapií, přičemž každá trvala 45 minut. U všech pacientů došlo k pozitivnímu ovlivnění prostřednictvím terapie. Pacienti uvádí zejména v úlevu od bolestí, mírnější nebo méně časté bolesti a pocit větší stability. Z objektivního hlediska je pak patrná změna v zatížení DKK. Jako vhodné se jeví metodiky méně náročné, zaměřující se na posílení svalů v oblasti páteře a pánve.
The physiotherapeutic options to treat lumbar pain resulting from asymetrical lenght of limbs after total hip replacement surgery
Keywords: lumbalgie; bolest; asymetrie; TEP kyčelního kloubu; low back pain; pain; asymmetry; TEP of hip point