Obsah mikroprvků v konzumních vejcích - Dušová, Hana (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem diplomové práce bylo analyticky ověřit aktuální stav mikroprvků (jódu, mědi, zinku a manganu) v konzumních vejcích. Výsledky výzkumu přináší informace o obsahu sledovaných mikroprvků ve vaječném žloutku a významu vajec jako zdroje těchto mikroprvků pro výživu člověka. Vejce pocházela v roce 2007 i 2008 ze 13 malochovů a ze 7 velkochovů. Průměrný obsah jódu v čerstvém žloutku vajec z velkochovů byl v roce 2007 1285,2 {±} 861,6 {µ}g{•}kg-1, zinku 63,71 {±} 31,08 mg{•}kg-1, mědi 7,42 {±} 4,88 mg{•}kg-1 a manganu 1,02 {±} 0,84 mg{•}kg-1. Průměrný obsah jódu v čerstvém žloutku vajec z malochovů byl v roce 2007 387,1 {±} 214,3 {µ}g{•}kg-1, mědi 10,90 {±} 5,28 mg{•}kg-1, zinku 73,54 {±} 44,33 mg{•}kg-1 a manganu 1,28 {±} 0,75 mg{•}kg-1. V roce 2008 byla průměrná koncentrace jódu v čerstvé hmotě žloutku vajec z velkochovů 1071,9 {±} 543,9 {µ}g{•}kg-1, Cu 20,63 {±} 8,85 mg{•}kg-1, Zn 29,59 {±} 8,67 mg{•}kg-1 a Mn 1,42 {±} 0,62 mg{•}kg-1. V roce 2008 byla průměrná koncentrace jódu čerstvé hmotě žloutku vajec z malochovů 340,7 {±} 330,6 {µ}g{•}kg-1, mědi 17,95 {±} 6,19 mg{•}kg-1, zinku 33,10 {±} 7,97 mg{•}kg-1 a manganu 1,22 {±} 0,54 mg{•}kg-1. Vejce z velkochovů kryjí denní potřebu jódu dospělého člověka z 6,8 - 13,5%, mědi z 13 -17,3%, zinku z 2,5 - 3,1% a manganu z 0,4 - 1,1%. Ze získaných výsledků vyplývá, že pouze obsah jódu ve žloutku je zřetelně ovlivněn jeho příjmem krmnou dávkou, intenzitou snášky a stádiem snáškového cyklu. U ostatních prvků uvedené závislosti nebyly jednoznačné. Koncentrace jódu ve vaječném žloutku byla stanovena spektrofotometricky metodou podle Sandell-Kolthoffa, modifikovanou Bednářem et al., (1964). Obsahy zinku, manganu a mědi ve vaječném žloutku byly stanoveny metodou plamenné absorpční spektrofotometrie (AAS).
The content of the micronutrients in consumer eggs
Keywords: vaječný žloutek; jód; měď; zinek; mangan; egg yolk; iodine; copper; zinc; manganese