Bioplynové stanice ve vybrané oblasti jižních Čech - Procházková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2017)
Tématem této diplomové práce je posoudit aktuální stav bioplynového podnikání ve vybrané části jižních Čech a možnosti dalšího rozvoje. Dále zpracovat ekonomiku na příkladu jednoho vybraného podniku a provést řízené rozhovory s provozovateli bioplynových stanic. První rešeršní část zpracovává problematiku biomasy, bioplynových stanic, jejich přípravu - na co vše si dát pozor před i během výstavby, legislativu a samotnou realizaci. Ve druhé části je zpracována ekonomika vybraného podniku, který provozuje bioplynovou stanici. Vše je sledováno od výstavby v roce 2012 až do konce roku 2016. Jednotlivé roky jsou vyhodnoceny jak po stránce finanční, tak z hlediska spotřebovaného vstupního materiálu. Poslední část je věnována dotazníkovému řízenému rozhovoru s vedoucími pracovníky tří podniků, kteří provozují bioplynové stanice. Dotazník se skládá ze tří částí - před výstavbou, během realizace bioplynové stanice a nahlédnutí do budoucnosti bioplynového podnikání.
Anearobic digestion plants in selected part of South Bohemia
Keywords: bioplynová stanice; biomasa; siláž; biogas stations; biomass; silage