Praktické ověření technologie chovu kapra obecného se zvýšeným obsahem omega 3 mastných kyselin - Zrostlík, Jakub (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem mé diplomové práce bylo ověřit technologii chovu kapra obecného (Cyprinius carpio) se zvýšeným obsahem omega 3 mastných kyselin. Technologie byla testovaná v letech 2010 a 2011. Pro pokus v roce 2010 se použila směs KP Len a obilovina. V roce 2011 byly ryby rozděleny na tři skupiny. První skupina se krmila směsí KP Len, druhá obilovinu a třetí byla držena na přirozené potravě. Pokus probíhal v provozních podmínkách českého rybářství. V průběhu celého vegetačního období se v rámci pravidelných kontrol sledoval průběh růstu a měřily se parametry kvality vody. Hlavními sledovanými parametry byl obsah tuku a kompozice mastných kyselin. Směs KP Len dosáhla signifikantně vyššího obsahu PUFA než skupina ryb přijímající obiloviny, a to jak v roce 2010, tak i 2011. Při porovnání skupin ryb krmených směsí KP Len a příjímající přirozenou potravu v roce 2011 nebyly zjištěny statisticky významné rozdíly PUFA. Nejvyššího obsahu EPA a DHA v roce 2010 dosáhly ryby přikrmované směsí KP Len. Naopak v roce 2011 signifikantně nejvyšší obsah byl zjištěn ve svalovině ryb držených na přirozené potravě
Practical verification of rearing of common carp with high levels of omega 3 fatty acids
Keywords: Kapr obecný; technologie; PUFA; kyselina alfa ? linolenová; Common carp; technology; PUFA; alfa ? linolenic acid