Diagnostické zobrazovací metody při onemocnění dolních močových cest u dětí - Volmanová, Martina (Jihočeská univerzita, 2010)
Onemocnění dolních močových cest trápí velkou část lidské populace v každém věku. Nejspolehlivějšími zobrazovacími metodami, které prokážou možnou patologii, a to nejen v oblasti urologie, jsou metody využívající ionizujícího záření. To ovšem má neblahý vliv na lidský organismus, zejména s ohledem na schopnost reprodukce a možnost vzniku nádorového onemocnění. Zvláště rizikovou skupinou jsou pacienti dětského věku, na které jsem se v této práci zaměřila. U dětí se od narození objevují různá onemocnění uropoetického traktu. Velmi časté jsou infekce, za které z velké části může vezikoureterální reflux. V kapitolách této práce jsou rozebírány metody, které připadají v úvahu pro diagnostiku vezikouretrálního refluxu. Jsou zde porovnávány nejvíce využívané rentgenové metody a metody bez ionizujícího záření, které jsou nejvhodnější z hlediska absence radiační zátěže. Cílem této práce bylo shrnout poznatky o mikční cystouretografii v porovnání s metodami bez ionizujícího záření, tedy magnetickou rezonancí a ultasonografií, a vymezit tak diagnostické možnosti metod bez ionizujícího záření a doporučit jejich způsob využití. Dále jsem posuzovala práci radiologického asistenta při těchto metodách. Jak jsou jednotlivé metody využívány, jsem zkoumala v Nemocnici České Budějovice a.s. na Radiologickém oddělení, kde jsem sbírala informace o diagnostice dolních močových cest. Za rok 2009 zde bylo provedeno 116 mikčních cystouretrografií 58 dívkám a 46 chlapcům ve věkovém rozmezí od 1 týdne do 18 let včetně. Nejvíce mikčních cystouretrografií bylo uděláno dětem do 1 roku. Ultrasonografických vyšetřeních se udělal stejný počet, ovšem pouze jako kontrolní vyšetření po mikční cystouretrografii. Vyšetření pomocí magnetické rezonance se vůbec neprovádí. Ze 116 vyšetření mikční cystouretrografií se odhalilo celkem 42,3% patologických nálezů, v naprosté většině vezikoureterálních refluxů. Činnost radiologického asistenta byla nezbytná pouze při mikční cystouretrografii. Po prozkoumání jednotlivých metod jsem došla k závěru, že rentgenová mikční cystouretrografie je jednoznačně zlatým standardem v diagnostice vezikouretrálního refluxu a dalších patologií způsobujících onemocnění dolních močových cest.
Diagnostic imaging methods in children with disorders of the lower urinary tract
Keywords: dolní močové cesty; intravenózní vylučovací urografie; magnetická rezonance; mikční cystouretrografie; radionuklidová cystografie; ultrasonografie; vezikoureterální reflux; lower urinary tract; intravenous excretory urography; magnetic resonance imaging; voiding cystourethrography; radionuclide cystography; ultrasonography; vesicoureteral reflux