ART BRUT, JEHO PODSTATA, VÝZNAM A VZTAH K UMĚNÍ - Borovková, Magdalena (Jihočeská univerzita, 2010)
Stěžejní otázkou, kterou se bude studentka zabývat, je vliv kultury na vznik uměleckého díla. Problematické se z tohoto pohledu jeví některé poměrně nedávno etablované umělecké formy, jako je především Art-Brut. Je vůbec možné, aby taková díla generovaná mimo (pro mnohé esenciální) kontext dějin umění, mohla být v tomto kontextu uvažována a hodnocena? Reflexe studentky se budou pohybovat v prostoru vymezeném dvěma radikálními pohledy: na jedné straně názorem na nemyslitelnost umění vně kultury (estetické normy, teorie, instituce), na straně druhé teoretickými pokusy myslet umění vysvobozené z její ?dusivé kazajky?.
ART BRUT, ITS ESSENCE,MEANING AND RELATION TO FINE ARTS