Čechy v laténském období z archeozoologické perspektivy - Opelková, Monika (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce si klade za cíl přiblížit hospodářské dějiny méně prozkoumaného období na našem území, jímž je doba laténská. Rešeršní část diplomové práce se zabývá především hospodařením na sídlištích doby laténské ve střední Evropě s důrazem na české prostředí, dále se věnuje popisu výživových strategií lidí, významu jednotlivých druhů zvířat, jež se objevují na sídlištích zkoumaného období a charakteristikou jejich produktů. Praktickou část tvoří vlastní archeozoologická analýza souboru kostí a zubů z laténského sídliště v Modlešovicích v jižních Čechách, se snahou přiblížit hospodářské zázemí sídliště a sociální i ekonomický význam zvířat pro člověka. Sledováno je druhové složení fauny a její anatomické zastoupení, věková struktura zvířat, jejich zdravotní stav apod.
La Tene period in Bohemia from Archaeozoological perspective
Keywords: Archeozoologie; doba laténská; jižní Čechy; zemědělství; živočišná produkce; Archaeozoology; La Tene period; South Bohemia; Agriculture; Animal products