Stáří a ageismus - Račická, Aneta (Jihočeská univerzita, 2007)
Bakalářská práce je teoretická a zabývá se stářím, stárnutím, vztahem k seniorům v různých společnostech a pro současnost typickým ageismem. V první části je charakterizováno stáří a stárnutí. Je zde definováno stáří a jeho různé klasifikace. Dále popisuje, jaké změny stárnutí provází a čím je stárnutí způsobeno. Další část se zabývá vnímáním seniorů v historii a v různých kulturách. Poslední část je věnována ageismu. Seznamuje s několika definicemi ageismu různých autorů. Popisuje předsudky a mýty o stáří, které jsou s ageismem spojené. Jako důsledek ageismu je zde zmíněna diskriminace seniorů. Jako projev diskriminace jsou zde vybrány 3 oblasti - média, trh práce a zdravotnictví. Na závěr je uvedeno několik možností, jak proti ageismu bojovat a jaké pozitivní kroky byly již v tomto ohledu zahájeny.
Old age and ageism
Keywords: stáří; stárnutí; změny ve stáří; senioři v historii; ageismus; diskriminace seniorů; age; growing old; old age changes; seniors in history; ageism; discrimination of seniors