Snižování počtu mikroorganismů v masných výrobcích - vliv teploty skladování - Záhorová, Jana (Jihočeská univerzita, 2013)
V diplomové práci se zabývám vlivem teploty skladování na snižování počtu mikroorganismů v masných výrobcích. V práci je rozebráno chladírenské a mrazírenské skladování masa a masných výrobků. V další části práce je uveden přehled hlavních původců alimentárních onemocnění (Salmonella, Escherichia coli, Campylobacter, Listeria monocytogenes, Bacillus cereus, atd.) V závěru literárního přehledu je zmínka o systému HACCP. Výzkum byl zaměřen na chladírenské skladování celých (tyčových) salámů a vakuově balených krájených masných výrobků, které byly dále rozděleny na tepelně opracované masné výrobky(Vysočina) a tepelně neopracované masné výrobky(Lovecký salám). Byl zkoumán vliv změny teploty skladování a technologie výroby na počet mikroorganismů v tepelně opracovaných a tepelně neopracovaných masných výrobcích.
Reducing of microorganisms in meat products - effect of storage temperature
Keywords: maso; masné výrobky; mikroorganismy; teplota; skladování; meat; meat products; microorganisms; temperature; storage