Problematika očkování zaměstnanců v sociálních službách proti chřipce se zaměřením na domovy pro seniory - Olivová, Vladimíra (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce se věnuje problematice očkování zaměstnanců v sociálních službách proti chřipce v domovech pro seniory a možným etickým dilematům v souvislosti se zrušením povinného očkování proti sezónní chřipce v důsledku změny legislativy v roce 2010. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Teoretická část shrnuje základní informace o sezónní chřipce, jejich dopadech a prevenci a poskytuje také přehled o poskytování pobytových služeb se zaměřením na domovy pro seniory. Jsou zde popsány základní aspekty zajištění kvality poskytované služby. V praktické části jsou vyhodnoceny a prezentovány výsledky kvantitativního výzkumu v šesti domovech pro seniory. Hlavním cílem práce bylo zmapovat trendy proočkovanosti zaměstnanců v sociálních službách proti sezónní chřipce, jejich názory, postoje a motivaci k tomuto očkování. Výzkumné šetření ukázalo, že zrušení povinného očkování proti chřipce mělo negativní dopad na míru proočkovanosti zaměstnanců a nejčastějším důvodem k očkování v minulosti byla právě zákonem daná povinnost a nejčastějším důvodem k odmítání očkování v současnosti je nedůvěra v účinnost vakcinace. Výzkum ukázal i pozitivní význam doporučení praktického lékaře k očkování a jeho nezastupitelnou roli v předávání informací o chřipce. Vedlejším cílem bylo zjistit, jak vnímají zaměstnanci v domovech pro seniory dopad nemocnosti pracovníků v sociálních službách sezónní chřipkou na chod organizace a na kvalitu poskytovaných služeb. Jak ukázal výzkum, zaměstnanci se nedomnívají, že pracovní neschopnost z důvodu onemocnění chřipkou by měla dopad na chod a kvalitu poskytovaných služeb. Druhým vedlejším cílem bylo získat přehled o možné motivaci zaměstnanců v domovech pro seniory ke zvýšení proočkovanosti proti sezónní chřipce. Z výsledku výzkumu vyplývá, že znovuzavedení povinného očkování by bylo pro zaměstnance nejsilnější motivací. Třetím vedlejším cílem bylo identifikovat možná etická dilemata s ohledem na změnu v povinnosti očkování proti sezónní chřipce. Tato dilemata byla definována v závěru praktické části. Výsledky mohou být využity jako podklad pro motivaci vedoucích i řadových zaměstnanců domovů pro seniory k očkování proti sezónní chřipce s ohledem na ochranu jejich klientů.
Issues of vaccination of workers in social services against seasonal influenza focused on homes for the elderly
Keywords: domovy pro seniory; etická dilemata; chřipka; kvalita; motivace; očkování; zaměstnanci v sociálních službách; homes for the elderly; ethical dilemmas; influenza; quality; motivation; vaccination; workers in social services