Marie Kudeříková: životnost mýtu a lidské zkušenosti - Poláková, Daniela (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce se zabývá Marií Kudeříkovou (1921-1943), dnes téměř zapomenutou postavou druhého odboje, dříve výraznou hrdinkou éry státního socialismu. Sleduje její reprezentace v různých obdobích od roku 1946 do současnosti a pozoruje životnost mýtu a vlastní zkušenosti Kudeříkové. Snaží se ukázat, jakým způsobem se tato její životní zkušenost propojila s oficiálně budovaným mýtem, což předznamenalo další reprezentace a způsoby čtení Kudeříkové. Ukazuje tedy, jak se mýtus o Marii Kudeříkové utvářel v souladu se změnami oficiálního diskursu, kulturní politiky a dobových ideologií, mytické konstrukce státního socialismu pak porovnává s jejími postkomunistickými reprezentacemi.
Marie Kudeříková: The Vitality of Myth and Human Experience
Marie Kudeříková: The Vitality of Myth and Human Experience
Keywords: Marie Kudeříková (1921-1943); mytologie; reprezentace hrdinství; Marie Kudeříková (1921-1943); mytologies; representations of heroism