Vývoj vztahů Svatého stolce k moderní Itálii - Vondrušová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce si klade za cíl zmapovat vývoj vztahů mezi Itálií a Svatým stolcem od roku 1860 s důrazem na Lateránské dohody z roku 1929. Práce je rozdělena do pěti základních kapitol. První z nich se snaží přiblížit situaci kolem sjednocení Itálie a jejího rozkolu s církví. Následující kapitola pojednává o vzájemných vztazích mezi Itálií a papežským státem v letech 1870-1929. Třetí kapitola analyzuje tzv. Lateránské dohody a přibližuje, jak jejich ustanovení ovlivnila život italského obyvatelstva. Čtvrtá kapitola se věnuje úpravám Lateránských dohod, ke kterým došlo roku 1984, a jež jsou známé jako Gli accordi di Villa Madama.
The development of the relation between Papal States and Italy
Keywords: Itálie; Svatý Stolec; Lateránské dohody; Vatikán; Italy; Lateran Agreements; Holy see; Papal States