Optimalizace sociálních služeb pro seniory v Mikroregionu Bystřicko - Beranová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce se zabývá rozmístěním, kapacitou a druhovostí sociálních služeb pro seniory v Mikroregionu Bystřicko. Charakterizuje současnou situaci v Mikroregionu, představuje počet seniorů, jeho poměr k ekonomicky aktivnímu obyvatelstvu a tendence stárnutí populace v Mikroregionu. Dále mapuje současný stav poskytovatelů a nabízených služeb pro cílovou skupinu senioři. Reaguje na údaje zjištěné z rozhovorů s vedoucími pracovníky sociálních služeb v Mikroregionu Bystřicko a vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví. Představuje návrh řešení v Návrhu řešení v komunitním plánu sociálních služeb města Bystřice nad Pernštejnem 2008-2016 a optimalizaci současné situace vzhledem k trendům vývoje situace v Mikroregionu, založené na analýze výsledků Mapování potřeb uživatelů sociálních služeb v Bystřici nad Pernštejnem v roce 2006.
Optimalization of social services for seniors in Microregion Bystricko.
Keywords: sociální služby; senioři; Mikroregion Bystřicko; komunitní plán; analýza potřeb uživatelů sociálních služeb; social services; seniors; Microregion Bystricko; community planning; needs assessment for social services users