Theragnostika - nové postupy v nukleární medicíně - Procházková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2022)
Tématem bakalářské práce je theragnostika - nové postupy v nukleární medicíně. Theragnostika představuje personalizovanou léčebnou strategii, která kombinuje diagnostiku s terapií a nachází uplatnění především při léčbě rakoviny. Theragnostika jako medicínský obor se stále vyvíjí. Cílem mé práce bylo zmapování praktického využití současných indikací theragnostikcých metod v nukleární medicíně. V teoretické části práce je definován pojem theragnostika a následné rozdělení theragnostických metod prostřednitctvím nanočástic či radionuklidů. Je zde popsáno využití radionuklidové theragnostiky v klinické praxi, a to zejména při léčbě štítné žlázy, neuroendokrinních nádorů a rakoviny prostaty. V této části práce se nachází i klinické studie pro theragnostcikou praxi. Dále v teoretické části práce je zmapováno praktické využití současných indikací theragnostických metod, ale i možné budoucí perspektivy theragnostické léčby. Teoretická část je zpracována z odborných publikací a článků. Praktická část práce se zaměřuje na informovanost radiologických asistentů o této nové léčebné metodě. Respodenti byli radiologičtí asistenti napříč nemocnicemi. K vyplnění výzkumných otázek k dotazníkovému šetření bylo zahrnuto 32 respondentů. Vyhodnocení z nasbíraných dat dotazníkové šetření je ve formě precentuální úspěšnosti radiologických asistentů. Celkový koncept této bakalářské práce může sloužit jako studijní materiál pro studenty vysokých škol oboru radiologický asistent.
Theragnostics - new methods in nuclear medicine
Keywords: theragnostika; léčba rakoviny; radionuklidová léčba; neuroendokrinní nádory; terapie radiojódem; rakovina prostaty; theragnostics; cancer treatment; radionuclide treatment; neuroendocrine tumors; radioiodine therapy; prostate cancer