Daně v systému účetnictví obchodních korporací - Řezníčková, Martina (Jihočeská univerzita, 2018)
Zobrazení daní v účetním systému obchodních korporací je regulováno pravidly a pro korporace je důležité, kdy a jak daně ovlivňují hospodářský výsledek. Nejprve je popsán daňový systém České republiky včetně klasifikace daní. Práce se následně zabývá samotným účtováním daní. Vzhledem k významné roli daně z příjmů právnických osob je v páci popsána transformace hospodářského výsledku na základ daně včetně možností její optimalizace. Pro praktickou část, jenž zobrazuje daně ve vybrané korporaci v roce 2017, byla vybrána společnost ze středních Čech. Společnost vyrábí produkty z netkané textilie používajících se při ekologických haváriích. Práce dále popisuje způsob účtování daní ve společnosti. Následně je popsána přeměna zisku společnosti na základ daně z příjmů a poté je vypočítána její daňová povinnost. Nakonec jsou uvedeny některé možnosti, kterými lze snížit daň z příjmů právnických osob, včetně výpočtů těchto možností.
Taxes in the Accounting System of Business Corporations
Keywords: daňový systém; účetní systém; daň z příjmů; optimalizace daně; tax system; accounting system; corporate income tax; optimization of tax duty