Dopad kolostomie na život pacienta - Jelínková, Adéla (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce je zaměřena na problematiku kolostomických pacientů, především na změny v životě od předchozího života bez kolostomie. Cílem této práce bylo zjistit, jaké životní změny se u pacientů s kolostomií objevují. K dosažení stanoveného cíle jsme v rámci empirické části použili kvalitativní výzkumné šetření, které bylo provedeno za pomoci polostrukturovaných rozhovorů s kolostomickými pacienty a stomickými sestrami. Ve výzkumném šetření jsme zjistili mnoho faktů, týkajících se změn v životě těchto pacientů. Nastaly změny především ve společenském životě, stravovacích návycích, vyprazdňování, naopak méně změn se objevilo v sociální oblasti, kam lze zařadit zaměstnání, sportovní aktivity, záliby a dokonce i cestování. Z rozhovorů od pacientů, jsme si také potvrdili komplikace spojené s vyšitím kolostomie. Jednalo se zejména o časné komplikace, především kožního charakteru (zarudnutí, bolestivost, macerace kůže, vyrážka). Další a velmi zásadní změnou v životě, se u těchto pacientů objevilo ošetřování kolostomie. S touto změnou pacientům pomáhá stomická sestra, která napomáhá s výběrem stomických pomůcek a učí je zvládat ošetřování kolostomie samostatně. Z rozhovorů od stomických sester jsme se dozvěděli o změnách psychiky. U pacientů se objevuje deprese, stud, pocit méněcennosti a sociální izolace. Při řešení těchto problémů je důležitá pomoc rodiny. Zpracováním této práce vznikl přehledný materiál pro semináře zdravotních pracovníků, zejména a především sester.
The impact of colostomy on the patient's life
Keywords: Kolostomie; ošetřování stomie; stomická sestra; stomické pomůcky; kvalita života; Colostomy; stoma treatment; stomist nurse; stomic aids; quality of life