Hodnocení pěstitelských nákladů, výnosů a kvality hlíz v podmínkách ekologického a konvenčního pěstování brambor - Malecha, Pavel (Jihočeská univerzita, 2010)
V roce 2009 byl na Soběslavsku, v nadmořské výšce 614 m založen pokus s odrůdami brambor. Cílem bylo hodnocení pěstitelských nákladů, výnosů a vnitřní kvality hlíz v podmínkách ekologického a konvenčního systému hospodaření. Byl sledován obsah sušiny, škrobu, redukujících cukrů, kyseliny chlorogenové, vitamínu C, dusičnanů a solaninu. Pokus byl proveden na dvou odrůdách brambor různé vegetační doby (Impala - velmi raná, Adéla - raná). Odrůda Adéla vykazovala průměrně o 7,51 t/ha vyšší výnos než odrůda Impala. Vyšší náklady na tunu produkce brambor byly u konvenčního způsobu pěstování. Z hodnocení vnitřní kvality hlíz byl patrný vliv odrůdy a způsobu pěstování na obsah sledovaných látek. Provedený pokus prokázal zdravotní nezávadnost brambor pěstovaných ekologickým i konvenčním způsobem.
Evaluation of production costs, revenues and quality of potato tuber in organic and conventional farming system
Keywords: brambory; ekologické a konvenční pěstování; odrůdy; kvalita; ekonomické hodnocení; potatoes; organic and conventional farming; strains; quality; economic evaluation