Šamanismus - Pletková, Petra (Jihočeská univerzita, 2008)
Ve své práci charakterizuji postavu šamana a jeho vliv na společnost. Dále se zabývám šamanismem, jeho vývojem a vzájemným porovnáním šamanismu v jednotlivých kulturách. Charakterizuji jednotlivé typy šamanských kultur a je-jich geografické umístění. Dále pak uvádím způsob provádění šamanských tech-nik a jejich cíle. Rovněž tak věnuji pozornost případné mocenské úloze šamana. Popisuji zde také základní šamanskou kosmologii, jakožto šamanské vnímání svě-ta. Pokračuji srovnáním jednotlivých kultur a hledáním odlišností. Poté provádím celkové zhodnocení všech kultur a následně se zamýšlím nad úlohou a vlivem šamanismu v dnešní společnosti.
Shamanism, Ancient Form of Human Religion and its Intercultural Features
Keywords: šamanismus; šaman; trans; kouzelný let; zmrtvýchvstání; šamanská kosmologie; výstup do nebe; sestup do podsvětí; pomocní duchové; léčení; vliv šamana; shamanism; shaman; trance; magic flight; resurrection; shamanic cosmology; rise to sky; descent to underworld; helping spirits; treatment; shaman{\crq}s influence