Finanční analýza bankovního klienta - Buzková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2008)
Cílem mé diplomové práce s názvem Finanční analýza bankovního klienta je posoudit finanční zdraví firmy Alfa v.o.s.. Tato firma se zabývá prodejem a montáží oken, dveří a podlahových krytin. Finanční analýza se provádí na základě úvěrové žádosti podniku. Firma žádá u Volksbank CZ, a.s. o investiční úvěr ve výši 16 milionů CZK na výstavbu nové prodejní haly. V první části své diplomové práce jsem prováděla finanční analýzu metodou poměrových ukazatelů jako je likvidita, rentabilita, zadluženost a aktivita. Výsledky jsem zpracovávala ve třech účetních obdobích na základě předložených finančních výkazů společnosti. Za rok 2005 a 2006 jsem měla k dispozici daňové finanční výkazy a za rok 2007 předběžné. Předběžné znamená, že účetní závěrka za rok 2007 ještě není zcela kompletní a není podané daňové přiznání na příslušný finanční úřad. Výkazy za rok 2007 můžou být tedy mírně diferenční od těchto předběžných. V další části své práce jsem vytvořila horizontální analýzu výkazu zisku a ztráty a rozvahy a vertikální analýzu obou těchto výkazů. Horizontální analýza zvaná též jako Analýza trendů porovnává změny ukazatelů v časové řadě. Bereme zde v úvahu jak změny absolutní hodnoty, tak i procentní změny jednotlivých položek výkazů po řádcích. Při vertikální analýze se jednotlivé komponenty výkazů vyjadřují jako procentní podíl jedné z těchto komponent. Pracuje se v jednotlivých letech odshora dolů, nikdy napříč jednotlivými roky. Jako základ se v rozvaze bere hodnota celkových aktiv. Výhodu vertikální analýzy je, že nezávisí na meziroční inflaci a umožňuje srovnatelnost výsledků analýzy z různých let a srovnávání vývojových trendů za více let. Výsledky těchto analýz jsem v této části i diskutovala. Poslední částí mé diplomové práce je finanční analýza z pohledu banky, u které firma žádá o úvěr. Každá banka pro zjištění finančního zdraví firmy používá jiné programy a metody. Ve Volksbank CZ, a.s. se používá program převzatý od rakouské matky ÖVAG Volksbank International AG - VB Rating. Tento rating se rozděluje na dvě části. Na část Hard facts, což jsou kvantitativní analýza. Banka pracuje s poměrovými ukazateli jako jsou: obsluha dluhu, kapitálová struktura, ukazatel obratu pohledávek, zisková marže, likvidnost a úrokové krytí. Druhá část ratingu jsou tzv. Soft facts, což jsou kvalitativní kritéria podniku: například kvalita managementu, pozice firmy na trhu, dodavatelsko-odběratelské vztahy atd. Tyto dvě části rozdělí klienty do tříd ratingové stupnice a na základě těchto výsledků se jedná s klientem o podrobnostech a podmínkách úvěru. Horší rating zvyšuje například marži banky na úrocích úvěru nebo zvyšuje nutnost zajištění úvěru. Dále v této části popisuji podmínky standardizovaných investičních úvěrů a postup při schvalování úvěru ve Volksbank CZ, a.s.. V závěru jsem na základě svých zjištění popsala způsob dohody mezi bankou a klientem a podmínky poskytnutého úvěru.
The Financial analysis of bank customer
--
Keywords: finanční analýza; poměrové ukazatele; likvidita; rentabilita; zadluženost; aktivita; horizontální analýza; vertikální analýza; VB Rating; Hard facts; Soft Facts; financial analysis; relative indicators; liquidity; profitability; indebtedness; activity; horizontal analysis; vertical analysis; VB Rating; Hard facts; Soft Facts