Metody odchovu raných stádií jeseterovitých ryb. Přehledová práce. - Kahanec, Martin (Jihočeská univerzita, 2014)
Přehledová práce Metody odchovu raných stádií jeseterovitých ryb ve své úvodní části seznamuje se současnou systematikou chrupavčitých ryb, která v posledních letech doznala určitých změn v závislosti na rozvoji genetického mapování volně žijících populací ryb i jedinců z farmových chovů. Díky celosvětově dlouhodobě se snižujícím stavům posledních volně žijících populací chrupavčitých ryb je řízená reprodukce s následným odchovem potomstva jedinou reálnou možností k jejich záchraně. Reprodukci generačních ryb s inkubací oplozených jiker v rybích líhních lze považovat relativně za zvládnutou, ale metoda přechodu rozplavaného plůdku na exogenní výživu je u této skupiny ryb druhově specifická a náročná, často doprovázená značnými kusovými ztrátami, zejména vysokou mortalitou raných stádií ryb. Práce se zaobírá základními metodami, kterými se rozkrm jeseterovitých ryb v současné době provádí. Podrobně popisuje jednotlivé druhy živého i umělého krmiva, které jsou vhodné a dostupné na území ČR. Dále je možné seznámit se základními technologickými parametry rybochovných zařízení a technologií a fyzikálněchemickými vlastnostmi vody, které jsou nezbytnou součástí úspěšného odchovu raných stádií ryb.
Methods of rearing the early stages of sturgeon fishes
Keywords: chrupavčité ryby; jeseteři; živá potrava; startérová krmiva; granulovaná krmiva; rozkrm; chondrostean fishes; sturgeons; live food; starter feeds; pelleted feeds; initial feeding