Historie tradičních řemesel na Čestínsku a jejich využití jako inspirace při volnočasových aktivitách v současnosti - Havrdová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá historií a současným využitím řemesel ve vztahu k venkovskému prostředí a k volnočasovým aktivitám. Při popisu starší historie řemesel a venkovského života práce vychází z literárních údajů. Rozhovory se starousedlíky jsou využity jako svědectví o vesnici první poloviny dvacátého století, ve které ještě řemesla hrála důležitou úlohu v praktickém životě. Mezi různými řemesly je zvláštní pozornost věnována košíkaření a jsou podány podrobnější informace o historii, materiálech a technikách využívaných při výrobě košů. V části práce, věnované současnému využití řemesel jako volnočasovým aktivitám, se autorka opírá o vlastní zkušenosti s organizací rukodělných tvořivých dílen v obci Čestín. Pojetí práce reflektuje pohled současného člověka, pro kterého tradiční řemesla představují vhodnou metodu seberealizace rozvíjející tvořivost, trpělivost a obratnost a uspokojující intelektuální zájem o historii a tradice jako protipól současného přetechnizovaného světa
History of traditional crafts of the Čestín area and their use in freetime activities today
Keywords: řemeslo; historie venkova; život na vesnici; košíkáři; pletení košíků; volný čas; rukodělná činnost; tvoření; handicraft; history of a village; life in a village; basket-makers; basket-making; free time; crafting