VÝCHOVA VE STAROVĚKU U XENOFONA - Luzar, Kamil (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zabývá výchovou ve starověku, přímo ve starověkém Řecku v období od roku 428 ? 354 př. n. l. Dále popisuje dějová období městských států Starověkého Řecka, včetně chronologických událostí. V tomto období se věnuje starověkému spisovateli Xenofonovi z Athén. Zde se věnuje zejména Xenofonovu životu, představením a rozboru jeho díla. Dále se věnuje také životu a dílu antického filozofa Sokrata a jeho vztahu s Xenofonem.
Xenophon?s education in the ancient world
Keywords: Xenofon; Sokrates; výchova; Athény; Sparta; Persie; Peršané; Athéňané; Sparťané; městské státy; starověk; starověké Řecko; Kyros; demokracie; Xenophon; Socrates; Education; Athens; Sparta; Persia; Persians; Athenians; Spartans; city states; antiquity; ancient Greece; Cyrus; democracy