Informovanost prvorodiček o průběhu porodu - Pischeková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2007)
V dnešní době je porod velice medializovaná záležitost, o kterou je veliký zájem ze strany těhotných i celé společnosti. Nové poznatky mohou rodičky najít v časopisech zaměřených na tuto problematiku, knihách určených přímo pro těhotné ženy nebo například na předporodních kurzech vedených porodní asistentkou. Nejlépe přístupným zdrojem informací se stává internet, kde si mohou nastávající maminky najít vše od teoretických znalostí až po konzultace s odborníky či rozmluvy s dalšími rodičkami. Pro plnohodnotné rozhodnutí by měla být rodička plně informovaná o možných komplikacích či následcích svého jednání, protože jen ona ponese za své jednání zodpovědnost. Dostatek informací dává také rodičce možnost bránit se nestandardním postupům či neprofesionálnímu přístupu personálu. Na zdravotnickém personálu je, aby taková rozhodnutí rodičky respektoval a poskytoval profesionální péči za daných podmínek
Low informatik about the process of child bearing
Keywords: Těhotenství; prvorodička; porod; porodní asistentka; informace; Pregnancy; woman in chidbed; chidbirth; midwife; informedness