Coming-of-Age in American Fiction - Šojdelová, Jana (Jihočeská univerzita, 2019)
Diplomová práce Coming-of-age in American Fiction se zabývá motivem dospívání v americké literatuře. Předmětem teoretické části je nastínění a vymezení termínu a následné zkoumání narativních strategií a témat typických pro tento specifický žánr. Blíže se zaměříme především na tři klíčová témata, kterými jsou identita, sexualita a smrt. V praktické části práce budou tato hlavní témata a jejich užití následně zkoumána ve vybraných dílech americké literatury, a to v románu Sylvia Plath The Bell Jar a románu Jeffrey Eugenidese The Virgin Suicides.
Coming-of-Age in American Fiction
Keywords: Coming of age; dospívání; identita; sexualita; smrt; Kdo chytá v žitě; J.D. Salinger; Pod skleněným zvonem; Sylvia Plath; Sebevraždy panen; Jeffrey Eugenides; zpověď; binarní opozice; Coming of age; identity; sexuality; death; The Catcher in the Rye; J.D. Salinger; The Bell Jar; Sylvia Plath; The Virgin Suicides; Jeffrey Eugenides; confession; binary oppositions