Francouzská a česká terminologie v evropských legislativních textech zaměřených na oblast: "Daň z obratu, DPH" - Runtová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2008)
Hlavním tématem této bakalářské práce je vybraná francouzská a česká terminologie vycházející z evropských legislativních textů zaměřených na oblast: ''Daň z obratu, DPH''. První část je věnována teorii překladu právních textů a mnohojazyčnosti právních norem Evropského společenství. Druhá část se zabývá výběrem, úpravou a následným zpracováním textů ve speciálním programu ParaConc. Z těchto textů tvořících paralelní korpus jsem vybrala 140 klíčových slov a kolokací, u nichž jsem porovnávala kvalitu překladu a zkoumala jejich struktury.
French and Czech terminology in European legislative texts from the domain: Turnover tax, VAT
Keywords: daň z obratu; DPH; překlad; mnohojazyčnost; legislativní text; právo ES; korpus; kolokace; klíčové slovo; turnover tax; VAT; translation; multilinguism; legislative text; Community law; corpus; collocation; key word