Kulturní vlivy ve filmových dílech Quentina Tarantina - Kavka, Vojtěch (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce se zabývá kulturními vlivy ve filmech Quentina Tarantina. Zkoumá uspořádání, podobu a vzájemnou provázanost těchto vlivů. Zdroje, jimiž se Tarantino inspiroval, jsou uchopeny jak z pozice samotných výroků režiséra, tak i teoreticky se zaměřením na problematiku intertextuality a mezitextového navazování. Tvůrčí záměr a styl filmaře je prezentován na jednotlivých příkladech filmových scén, pasáží či celých příběhů přítomných v Tarantinově filmovém světě. Současně jsou analyzovány inspirační zdroje jeho filmových děl prostřednictvím rozkrývání jednotlivých tvůrčích vrstev a hledány vazby na další filmy, jiná umělecká díla nebo kulturní místa.
Cultural Influence and the Films of Quentin Tarantino
Keywords: Tarantino; Intertextualita; Inspirační zdroje; Záměr; Citace; Tarantino; Intertextuality; Sources of Inspirations; Intention; Citation